Post Info TOPIC: ερωτηση
giorgos

Date:
ερωτηση
Permalink   


θα ηθελα να κανω καποιες ερωτησεις γυρω απο τον ηλεκτρισμο.ειναι πιστευω ενας τομεας της φυσικης, αν και οχι τοσο σχετικος με τα συνηθη θεματα του forum,αρκετα ενδιαφερων.δεν ξερω αν εχετε παρατηρησει καποιους ανελκυστηρες οι οποιοι εχουν  κουμπια(για να τους καλεις) που δουλευουν μονο με την επαφη.τα ακουμπας και αναβει το λαμπακι.το περιεργο ειναι οτι οταν τα ακουμπας με ενα αλλο αντικειμενο η και με το νυχι σου δεν αναβουν.θα μου πειτε οτι κλεινει το κυκλωμα μεσα απο το σωμα μας  αφου ομως κατω ειναι τσιμεντο η ξυλο πως περναει το ρευμα,και αν περναει πως δεν μας χτυπαει ;επισης ενα περιστερι που καθεται πανω σε ενα συρμα απο το οποιο διερχεται ρευμα γιατι δεν παθαινει τιποτα,αφου εχει δυο ποδια τα οποια κλεινουν το κυκλωμα.



__________________
nik-athenian

Date:
Διακόπτες επαφής
Permalink   


Όλοι οι διακόπτες επαφής Γιώργο στηρίζονται σε κάποια ηλεκτρικά ή γενικότερα φυσικά μεγέθη που έχουν χαρακτηριστικές τιμές για το ανθρώπινο σώμα ενώ έχουν άαλες περιοχές τιμών για άλλα αντικείμενα.
Τέτοια μεγέθη είναι π.χ η θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος. ένας ανιχνευτής θερμοκρασίας επί του διακόπτη αισθάνεται τη θερμοκρασία του σώματος και ανοίγει ή κλείνει ανάλογα το κύκλωμα. Τέτοιοι διακόπτες δεν δουλεύουν με κρύα χέρια.
Άλλη ιδιότητα του ανθρώπινου σώματος είναι η χωρητικότητά του. Από μόνο του το κύκλωμα έχει μια χωρητικότητα η οποία τροποποιείται με την πζαρουσία του ανθρώπινου δάχτυλου σε επαφή και έτσι αλλάζει η σύνθετη αντίσταση του κυκλώματος (εμπέδηση) με αποτέλεσμα να ανάβει ή όχι ένα λαμπάκι ή να άγει πολύ ή λίγο το κύκλωμα.
Τέλος μια τρίτη ιδιότητα που εκμεταλλευόμαστε είναι η μεταβολή στην λήψη ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων που επιφέρει η παρουσία του ανθρώπινου σώματος. Αν σε ένα σταθερό περίπου ηλεκτρομαγνητικό πεδίο, παρεμβληθεί το δάχτυλό μας αλλοιώνεται το λαμβανόμενο σήμα και αυτό ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα το μεταφράζει σε άνοιγμα ή κλείσιμο του ηλεκτρικού κυκλώματος.
Ίσως να υπάρχουν και διακόπτες που στηρίζονται σε άλλες ιδιότητες, τις οποίες όμως εγώ δεν γνωρίζω.

__________________
Dimitris K.

Date:
RE: ερωτηση
Permalink   



Σχετικά με την ερώτηση σας με το περιστέρι, η απάντηση είναι η εξής:


1) Υπάρχουν πουλιά  που για  ανεξηγήτους λογους τα "χτυπάει" το ρεύμα και σκοτώνονται ακαριαίως (π.χ καρδερίνες,καναρίνια, κ.λ.π)


2) Υπάρχουν  επίσης πουλιά,  που  για  εντελώς ανεξήγητους λόγους δεν τα "χτυπάει" καθόλου το ρεύμα και δεν σκοτώνονται (π.χ περιστέρια, σπουργίτια, κ.λ.π).


3) Τέλος, υπάρχουν πουλιά, που κάθονται  μόνο  με το ένα πόδι στο ηλεκτροφόρο σύρμα, δεν κλείνουν κύκλωμα και επομένως  δεν σκοτώνονται (π.χ πελαργοί, μπεκάτσες, κ.λ.π )


Σχετικά με την απάντηση του nik-athenian στην ερώτηση σας για το ασανσέρ, συμφωνώ απολύτως.



__________________
nik-athenian

Date:
Πουλιά και Ηλεκτροπληξία
Permalink   


Τα καλώδια στις γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας δεν είναι όλα ίδια. Μερικά εξ αυτών που λέγονται φάσεις, βρίσκονται σε υψηλό δυναμικό σε σχέση με εκείνο που λέγεται γείωση και έχει το ίδιο δυναμικό με τη γη. Όλα τα σημεία του καλωδίου μιας φάσης έχουν περίπου το ίδιο δυναμικό. Η διαφορά δυναμικού μεταξύ σημείων που απέχουν λίγα μόνο εκατοστόμετρα είναι ασήμαντη, αφού το χάλκινο καλώδιο έχει πολύ μικρή ειδική αντίσταση.
Αν λοιπόν ένα πουλί κάθεται σε ένα καλώδιο υψηλής τάσης, τα δύο του πόδια ακουμπάνε σε σημεία με ασήμααντη διαφορά δυναμικού κι έτσι δεν έχουμε διέλευση σημαντικού ρεύματος μέσα από το σώμα του.
Αν όμως ένα πουλί μεγάλου μεγέθους τύχει να ακουμπήσει συγχρόνως ένα καλώδιο τάσης και το ground η μεγάλη διαφορά δυναμικού στα άκρα του θα κάνει να περάσει ισχυρό ρεύμα μέσα από το σώμα του και το κακόμοιρο θα καρβουνιάσει χωρίς να ροδοψηθεί προηγούμενα και να μπορέσουμε να το απολαύσουμε με πιλαφάκι.
Το ίδιο και με έναν άνθρωπο. Αν ακουμπήσει μόνο το καλώδιο τάσης, χωρίς να ακουμπάει στη γη, δεν θα χτυπηθεί από σημαντικό ρεύμα και ας απέχουν τα σημεία της παλάμης του που βρίσκονται σε επαφή με το σύρμα, μερικά εκατοστά. Αν όμως ακουμπήσει και τη γείωση ή το μετασχηματιστή στην κορυφή της κολώνας που είναι γειωμένος, τότε ούτε ψύλος στον κόρφο του.

__________________
Dimitris K.

Date:
RE: ερωτηση
Permalink   


Συμφωνώ, μερικώς με το nik-athenian, διότι:
Ας υποθέσουμε ότι, από τον Πειραιά (που μένω εγώ), μέχρι την Ομόνοια, υπάρχει ένα ηλεκτροφόρο καλώδιο, που διαρέεται από συνεχές ρεύμα εντάσεως π.χ 10.000 Αμπέρ.
Ένα πουλάκι π.χ μια καρδερίνα κάθεται στο ηλεκτροφόρο αυτό καλώδιο, με όσο το δυνατό "ανοιχτά τα πόδια" της (π.χ μια ιδανική θέση).
Σύμφωνα με τον nik-athenian, αυτό το πουλάκι δεν θα σκοτωθεί από το ρεύμα.
Αντίθετα όμως, σύμφωνα με τη δική μου άποψη το πουλάκι αυτό θα σκοτωθεί ακαριαιως από το ρεύμα.
Αυτή είναι η διαφωνία για το πουλάκι μας.Κατά τα αλλά συμφωνώ απόλυτα με το nik-athenian.
 

__________________
nik-athenian

Date:
Πουλάκια στα σύρματα
Permalink   


Δεν παίζει ρόλο η τιμή του ρεύματος που περνάει από το καλώδιο, αλλά αν υπάρχει σημαντική διαφορά δυναμικού μεταξύ δύο σημείων του σώματος του πουλιου ώστε να περάσει κάποιο ρεύμα και μέσα από το σώμα του. Στην περίπτωση του παραδείγματος που ανέφερες Δημήτρη, δεν υπάρχει τέτοια διαφορά δυναμικού γιατί χοντρικά θεωρείται όλος ο αγωγός ευρισκόμενος στο ίδιο δυναμικό. Ακόμη και σημεία του που απέχουν πολλά μέτρα. Δεν είναι λοιπόν μόνο δική μου άποψη αλλά αυτά γράφει και η βιβλιογραφία: Αν ένα πουλί δεν ακουμπάει συγχρόνως σε μια φάση και στη γείωση είτε άμεσα είτε έμμεσα π.χ. αν ένα δέντρο ακουμπάει στή φάση, τότε δεν θα δεχτεί ηλεκτροσόκ.
Μου κάνει εντύπωση βέβαια που αναφέρεις ότι άλλα πουλιά κινδυνεύουν περισσότερο και άλλα λιγότερο. Αν κάτι τέτοιο πράγματι είναι τσεκαρισμένο, τότε μια μόνο εξήγηση μπορώ να σκεφτώ εγώ, την εξής:
Ναι μεν δεν περνάει ρεύμα από το σώμα του πουλιού και συνεπώς δεν είναι το ρεύμα που το σκοτώνει, όμως όταν ακουμπήσει το σύρμα που βρίσκεται σε υψηλό δυναμικό, θα φορτιστεί σαν ένας μέτριος έστω αγωγός μέχρι ν' αποκτήσει και το σώμα του το ίδιο δυναμικό. Μιλάμε εδώ για στατικά φορτία, όχι για ρεύματα. Κάτι ανάλογο με το μηχανισμό που φορτίζει στατικά μια σφαίρα όταν την ακουμπήσουμε με μια φορτισμένη ράβδο.
Πιθανόν λοιπόν, αυτό το στιγμιαίο φορτίο που περνάει να μην το αντέχει το καρδιαγγειακό σύστημα κάποιων ευαίσθητων πουλιών, και να τους προκαλεί καρδιακή μαρμαρυγή. Ενώ άλλα πιθανόν να έχουν πολύ πιο ανθεκτικούς οργανισμούς στις φορτίσεις και εκφορτίσεις. Και οι διαφορετικοί άνθρωποι δείχνουν διαφορετική ευαισθησία στον στατικό ηλεκτρισμό. Στο άγγιγμα της οθόνης της τηλεόρασης ή της φορτισμένης κλειδαριάς του αυτοκινήτου μας, άλλοι νιώθουμε ισχυρότερη και άλλοι μικρότερη δυσφορία.
Πάντως είμαι σίγουρος ότι δεν υπάρχει συνεχής διέλευση ρεύματος μέσα από το σώμα ενός πουλιού όταν κάθεται σε ένα μόνο σύρμα, όσο ρεύμα και αν περνάει μέσα από το σύρμα.



__________________
Dimitris K.

Date:
RE: ερωτηση
Permalink   


Σε ευχαριστώ nik- athenian, αλλά ο  Καθηγητής μας,  ο Φυσικός που έχουμε, μου είπε ότι κάνετε  πολύ μεγάλο λάθος στους συλλογισμούς σας, και  ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως τα αναλύετε,  και ότι εγώ έχω δίκιο. Μου είπε μάλιστα, ότι στο καλώδιο με τα 10.000 αμπέρ  συνεχούς ρεύματος (ο ένας ο πόλος στο Πειραιά και ο άλλος ο πόλος στην Ομόνοια) , εάν το πιάσεις με τα δυο σου τα χέρια, σε έκανε κάρβουνο κυριολεκτικά.Το ίδιο συμβαίνει και με το πουλάκι τη καρδερίνα που κάθεται επάνω σε αυτό το καλώδιο. Νομίζω και να με συγχωρείτε  nik-athenian, ότι ο καθηγητής μου έχει δίκιο και όχι εσείς. Το ίδιο μου είπαν και οι δυο άλλοι Καθηγητές Φυσικοί που έχουμε, ότι κάνετε  σοβαρό  λάθος στους συλλογισμούς σας και  ότι,  απαντάτε  εντελώς λανθασμένα στο πρόβλημα



__________________
nik-athenian

Date:
Και λίγη βιβλιογραφία
Permalink   


Δες Δημήτρη την ανάλυση που υπάρχει στις παρακάτω ιστοσελίδες και βγάλε μόνος σου τα συμπεράσματά σου, χωρίς να σε πηγαίνουν όπου θέλουν οι άνθρωποι που ισχυρίζονται ότι ξέρουν καλύτερα από σένα.
http://www.allaboutcircuits.com/vol_1/chpt_3/3.html

http://www.word-detective.com/howcome/birdsonwires.html

http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/electric/watcir2.html (Προς το τέλος της σελίδας)

__________________
nik-athenian

Date:
Μια πιθανή παρανόηση
Permalink   


Το να μιλάμε Δημήτρη για ένα καλώδιο που το ένα του άκρο βρίσκεται στον ένα πόλο της πηγής και το άλλο του άκρο στον άλλο πόλο είναι τελείως διαφορετική περίπτωση από αυτή που συζητούσαμε μέχρι τώρα για πουλιά που κάθονται σε ένα πραγματικό καλώδιο φάσης. Στην περίπτωση που πηγαίνεις τώρα διαφορετικά σημεία του καλωδίου έχουν και διαφορετικά δυναμικά Στην περίπτωση αυτή και βέβαια θα περάσει ρεύμα από το σώμα μας. Η περίπτωση αυτή είναι σα να πιάνει το ανθρωπάκι στη διεύθυνση http://www.allaboutcircuits.com/vol_1/chpt_3/3.html που σου ανέφερα, τα δύο άκρα της αντίστασης συγχρόνως.
Στα πραγματικά όμως καλώδια της ΔΕΗ, αν μιλάμε για ένα μόνο καλώδιο, τότε όλα του τα σημεία βρίσκονται χοντρικά στο ίδιο δυναμικό, ακόμα και για απόστάσεις εκατοντάδων μέτρων. Για αποστάσεις βέβαια αρκετών χιλιομέτρων, συμβαίνει και εδώ μια μικρή πτώση τάσης επί του ιδίου καλωδίου, αλλά γενικά είναι πολύ μικρή.

__________________
Dimitris K.

Date:
RE: ερωτηση
Permalink   


Σε ευχαριστώ nik-athenian.Κατ εμένα, σύμφωνα με αυτά που αναφέρετε,  εσείς έχετε δίκιο και όχι ο Καθηγητής μου.Στο θέμα όμως, της "πιθανής παρανόησης" (όπως πραγματικά και συνέβη), έχουμε δίκιο όλοι μας.Ευχαριστώ  nik- athenian.

__________________
Page 1 of 1  sorted by
 
Tweet this page Post to Digg Post to Del.icio.us


Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard